Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'1012 Inc' moet Wallen gaan opwaarderen

14 februari 2014, 18.44 uur · Aangepast 15 februari 2014, 18.52 uur

Een nieuwe investeringsmaatschappij van de gemeente moet gaan zorgen voor een opwaardering van het Wallengebied.

Het stadsbestuur werkt aan de oprichting van de onderneming '1012 Inc', die samen met andere investeerders panden in de rosse buurt gaat aankopen, beheren en exploiteren. De naam van het bedrijf verwijst naar de postcode van het district.

Met het investeringsvehikel wil Amsterdam de leefbaarheid van het Wallengebied vergroten en de 'monocultuur' doorbreken. In het gebied bevinden zich veel prostitutieramen, coffeeshops, seksclubs en gokhallen.

Samenvoeging
De gemeente is al enkele jaren bezig de buurt te transformeren, waarbij prostitutie en drugs plaatsmaken voor modeateliers, restaurants en nette horeca. Voor de herontwikkeling zijn al twee gemeentelijke vastgoedbedrijven actief, namelijk NV Stadsgoed en NV Zeedijk. Als eerste stap zullen deze worden samengevoegd in 1012 Inc, een bedrijf met 220 panden met een taxatiewaarde van ongeveer 189 miljoen euro.

De nieuwe NV gaat vervolgens kapitaal aantrekken bij investeerders. Volgens de gemeente hebben al enkele partijen belangstelling getoond, waaronder woningcorporatie Ymere, Rabobank en de bouwbedrijven Verwelius en VolkerWessels.