Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Snorfietser wordt op rijbaan de dood ingejaagd'

18 februari 2014, 22.35 uur · Aangepast 19 februari 2014, 13.28 uur

De politieke partij Amsterdam Sociaal is een petitie gestart voor het behoud van snorfietsen op fietspaden.

In december vorig jaar maakten de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bekend snorscooters van fietspaden te willen gaan weren. Dit om overlast tegen te gaan. Ook werd gekeken naar de haalbaarheid van een helmplicht. Een brief waarin ze dat voornemen bekend maakten, stuurden de zogenoemde G4-gemeenten naar ministers Melanie Schultz (Verkeer) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Die gaven aan dat ze niet van plan waren om het beleid omtrent snorscooters aan te passen. Maar voormalig verkeerswethouder Eric Wiebes hield hoop, er zou er voldoende ruimte zijn voor plaatstelijke richtlijnen, die het toch mogelijk moeten maken om de scooters naar de rijbaan te verbannen.

En dat is volgens Amsterdam Sociaal dus een slecht plan. Niet alleen zullen de scooters het verkeer hinderen, maar ook worden ze in gevaar gebracht. 'Het verplaatsen van de de snorfiets naar de rijbaan brengt een gevoel van schijnveiligheid teweeg bij fietsers en jaagt snorfietsers de dood in,' aldus Bas Merkx, lijsttrekker van de partij.

In plaats daarvan zou de politie strenger moeten optreden tegen snorfietsers die te hard rijden. Dat gebeurt volgens de partij veel te weinig. Om het argument kracht bij te zetten, is Merkx een petitie gestart, voor behoud van de snorfiets op de rijbaan. Echt storm loopt het nog niet, de petitie is precies één keer ondertekend.