Start van hoofdcontent

Politiek

nl

ChristenUnie: 'Naar de hoeren gaan strafbaar'

20 februari 2014, 16.47 uur · Aangepast 22 februari 2014, 17.03 uur

Als het aan de Amsterdamse ChristenUnie ligt gaan de Wallen dicht en wordt hoerenlopen strafbaar. Dat zei lijsttrekker Bas de Groot donderdagmorgen in het programma Debat in de Stad.

'Het doet mij pijn om te zien hoe vrouwen hier worden misbruikt door ramptoeristen', stelt De Groot. Op termijn moeten de Wallen dicht vindt zijn partij.

Marjolein Moorman, de nummer twee van de PvdA, vindt dat te ver gaan: 'De Wallen moeten niet dicht, de Wallen horen bij Amsterdam. Maar wij willen wel dat de Wallen veel veiliger worden.'

Oud-prostituee en kandidaat-raadslid voor Amsterdam Sociaal, Metje Blaak, vindt dat de Wallen open moeten blijven: 'Er zijn heel veel vrouwen die er echt zelf voor kiezen en het een heel leuk en sociaal beroep vinden.' Wel wil Blaak dat er zaken veranderd worden maar daarvoor moet vooral met de vrouwen worden samengewerkt en niet over hen beslist worden door anderen.

Zweeds model
De ChristenUnie pleitte ook voor het zogenaamde Zweedse model, waarbij hoerenlopen strafbaar wordt. 'De ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft een voorstel liggen waarbij bezoekers van prostituees, die duidelijk afkomstig zijn van mensenhandel, strafbaar te stellen.' De Groot vroeg of de PvdA daarin mee ging maar daar kwam geen duidelijk antwoord op van Moorman: 'Dat vind ik echt een heel andere discussie die in Den Haag gevoerd moet worden.'

Project 1012
Moorman wil dat Project 1012, het opkopen van panden op de Wallen gewoon doorgaat: 'We zijn vanaf 2007 bezig. Er is toen een rapport verschenen waaruit bleek dat er inderdaad heel veel sprake is van mensenhandel op de Wallen. Toen hebben we met elkaar besloten in de gemeenteraad, daar moeten we echt tegen optreden. Maar het is natuurlijk niet iets dat je van de ene dag op de ander hebt veranderd'. Wel ziet Moorman al de eerste hoopvolle tekenen, zo komen er steeds meer Amsterdammers weer terug in het gebied.