Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofdcommissaris onthult opbrengst politie-inval spyshop

20 februari 2014, 21.15 uur · Aangepast 22 februari 2014, 21.30 uur

Bij een grote politie-inval in een spyshop aan de Admiraal de Ruyterweg werden dinsdagochtend dertien personen aangehouden. In het nieuwe AT5-programma Het Verhoor vertelt hoofdcommissaris van de politie Pieter-Jaap Aalbersberg over de opbrengst.

Het onderzoek in de spyshop kwam voort uit het onderzoek naar de liquidatie van Rida Bennajem waar een 'spionagetelefoon' werd gevonden.

Apparatuur uit de spyshops wordt door de rivaliserende groepen gebruikt om elkaar te bespioneren en zelfs om een liquidatie voor te bereiden. De winkel zou een faciliterende rol spelen criminele organisaties.

Bij de inval werden verschillende illegale middelen gevonden: drie automatische vuurwapens, negen handvuurwapens, twintig peppersprays, een tiental schietpennen en jammers. 'Dat zijn geen legale middelen meer, eigenlijk hebben we een grote hoeveelheid illegale middelen gevonden, die gebruikt worden om te leveren en te faciliteren.' De jammer kan bijvoorbeeld het mobiele verkeer verstoren en een schietpen kan op korte afstand iemand levensgevaarlijk dan wel dodelijk te verwonden.

Geavanceerde spullen

In spyshops worden steeds geavanceerdere spullen verkocht waar zelfs de politie soms geen beschikking over heeft. Volgens de hoofdcommissaris is het een soort wedloop: 'het is allang geen hobbyspul meer voor Sinterklaas. De professionele apparatuur die daar verhandeld wordt en die dus gebruikt wordt, ook door criminele organisaties, is van hoge kwaliteit. Maar neemt u van mij aan, wij proberen ook steeds op dat soort onderdelen zelf ons mannetje te staan en daarom lukken onze onderzoeken nog steeds'.