Start van hoofdcontent

Stad

nl

Aalbersberg: 'Niets met onderzoek Demmink te maken'

6 maart 2014, 19.33 uur · Aangepast 8 maart 2014, 19.45 uur

Pieter-Jaap Aalbersberg heeft niets te maken gehad met het onderzoek naar pedofiele topambtenaren. Dat zegt hij donderdag in het AT5-programma Het Verhoor.

Op basis van de verklaring die oud-rechercheur Leon de Koter woensdag voor de Utrechtse rechtbank aflegde, schetsen verschillende media vandaag dat beeld. De Koter kwam in 1997 seksfeestjes op het spoor waar Demmink (toen directeur-generaal van justitie) en ook drie officieren van justitie misbruik zouden maken van minderjarige jongens.

Het onderzoek naar dit viertal kwam echter niet van de grond, omdat de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) weerstand bood. Verschillende media berichtten donderdag dat Aalbersberg toen hoofd van het CRI was en dat hij onderzoek naar het viertal had verhinderd.

Volgens Aalbersberg is dat absoluut niet het geval geweest, omdat hij tot 1996 bij de dienst gewerkt heeft en ten tijden van een eventueel onderzoek al vertrokken was.

UPDATE Vrijdag 13:55
Aalbersberg ging in 1996 niet uit dienst bij de CRI, zoals hierboven onterecht staat opgeschreven. Hij was tot 1996 hoofd van de Dienst Bijzondere Recherche Zaken, waaronder het specialistische observatieteam behoorde. Vanaf eind 1996 heeft hij een andere functie gekregen. Hij was zodoende niet betrokken bij het genoemde 'Rolodex-onderzoek.'