Stad

NL
V

Van der Burg: 'Ganzen zonder noodzaak vergast'

6 maart 2014, 23.30 uur · Aangepast 9 maart 2014, 19.31 uur

In een brief aan de raad heeft wethouder dierenwelzijn Eric van der Burg vandaag laten weten dat er jarenlang zonder reden ganzen zijn vergast in Waterland.

Dit meldt de Partij voor de Dieren in een persbericht. De Schipholganzen in Waterland werden donderdag in de raad besproken. De Partij voor de Dieren twijfelde al langer aan de noodzaak van het vergassen van de ganzen. Een faunabeheerder vergaste de dieren jarenlang omdat ze hinderlijk zouden zijn voor het vliegverkeer op Schiphol.

Nu blijkt dat de dieren in Landelijk Noord niet hinderlijk zijn voor het vliegverkeer wil de PvdD weten wat de wethouder gaat doen met deze informatie. Ook pleit de partij voor aanpassingen aan de omgeving van Schiphol, zodat deze minder aantrekkelijk wordt voor ganzen.

Eric van der Burg was zelf niet aanwezig bij het debat, hij deed elders in de stad mee aan een verkiezingsdebat.

UPDATE vrijdag 12.15 uur:
Een woordvoerder van Van der Burg benadrukt dat er in 2012 en 2013 geen ganzen zijn vergast in Waterland. Wel zijn er in 2012 een aantal wegvangacties geweest. Ook is er op ganzen gejaagd, maar dat had niks te maken met mogelijke gevaren voor de luchtvaart, maar met bestrijding van schade in de landbouw.