Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kiezer onterecht weggestuurd bij stembureau

19 maart 2014, 20.46 uur · Aangepast 20 maart 2014, 21.58 uur · Foto: Peter de Neef

Een kiezer in Noord is onterecht weggestuurd door het stembureau.

De man had in het stadhuis al zijn stem voor de centrale stad uitgebracht. Maar voor de bestuurscommissie kun je alleen in je eigen stadsdeel stemmen. Toen hij in Noord bij een stembureau aankwam om die stem uit te brengen werd zijn stempas in beslag genomen en hijzelf weggestuurd.

Een woordvoerder van het Centraal Bureau Verkiezingen laat weten dat dit niet de bedoeling is. Je mag gewoon op verschillende locaties stemmen. Waarom de stempas onterecht is afgepakt, weten ze bij het centraal bureau niet. Wellicht dacht het hoofd van het stembureau dat het om een volmacht ging. Dan moet je namelijk wel allebei de stemmen in hetzelfde stembureau uitbrengen.

'Enige incident'
Inmiddels is contact opgenomen met de gedupeerde kiezer en heeft hij alsnog kunnen stemmen voor de bestuurscommissie. Volgens het centraal stembureau zijn er niet meer van dit soort incidenten bekend.

Kiezers kunnen vandaag op bijzondere plekken stemmen, zoals het Rijksmuseum, het Centraal Station en Artis. Stel je maakt een uitstapje, dan moet je wel gewoon in je eigen stadsdeel stemmen voor de bestuurscommissie. Het is nog niet bekend of dit ten koste gaat van de opkomst bij de bestuurscommissieverkiezingen.