Stad

NL
V

Amsterdam is 'jihadstad'

3 april 2014, 10.15 uur · Aangepast 11 april 2014, 02.40 uur · Foto: Anoniem

Amsterdam is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aangewezen als 'jihadstad'. Jihadgangers worden hier intensief gevolgd.

Samen met in ieder geval Den Haag en Almere en vijf of zes andere gemeenten geldt Amsterdam als een gemeente waar veel jihadgangers vandaan komen, dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Het AD baseert zich op vertrouwelijke stukken die de kant in bezit heeft.

Verstoren dagelijks leven
In totaal zijn ongeveer honderd Nederlanders naar Syrië afgereisd om daar te vechten. Twintig van hen keerden terug naar Nederland. Zij worden nu scherp in de gaten gehouden. De politie volgt de jihadisten, verstoort hun dagelijks leven en hanteert een 'zero-tolerance'-beleid op gebied van leer- en werkplicht. Zo moeten de Syriëgangers worden losgeweekt uit hun omgeving.

Omdat niet alle gemeenten specialistische kennis over jihadisten in huis hebben zijn ambtenaren van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verschillende steden te hulp geschoten. Ook zijn zo'n vijfduizend professionals zoals leraren en agenten getraind in het herkennen van radicalisering.

Getrainde jihadisten
Volgens het AD zijn tot nu toe tien Nederlandse Jihadisten omgekomen in Syrië. Zeventig Nederlanders zouden nog in het land zijn om daar te vechten. Veiligsheidsdiensten maken zich grote zorgen om geradicaliseerde personen die vertrekken als amateurs 'maar terugkomen als professionals'.

Tot nu toe heeft geen van de Syriëgangers het Nederlanderschap verloren. 

Vanavond om 17.00 uur in het AT5 Nieuws een reportage over een jongen uit Amsterdam die naar Syrië vertrok.