Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Freek wordt 70: 'Ik trek me niks aan van domme kritiek'

8 april 2014, 09.55 uur · Aangepast 10 april 2014, 10.00 uur

Freek de Jonge wordt deze zomer 70. En dat moet gevierd worden, dachten de vrienden van Freek. Gisterenavond kreeg de cabaretier een hommage in het De La Mar theater. 

De leeftijd is in ieder geval geen reden voor De Jonge om het rustiger aan te gaan doen. 'Ik voel me meer cabaratier dan 70, zal ik maar zeggen. Dus die leeftijd speelt niet echt een rol in de ambitie en de kwaliteit, maar het einde komt wel in zicht. Ik kan niet zeggen wanneer, maar het is dichterbij dan toen ik 20 was', aldus De Jonge maandagavond.

'Domme kritiek'
Maar fit of niet, de vraag dient zich natuurlijk wel aan of Nederland na al die jaren nog zit te wachten op Freek de Jonge. 'Mijn publiek is mij nog niet zat. Nee. Ik neem aan dat je doelt op de kritiek die er is?', stelt de cabaratier desgevraagd. 'Die kan alleen maar komen van mensen die mijn werk niet kennen. Als je mijn werk kent, dan is enige stilte op zijn plek. Dan is zeker geen domme kritiek op z'n plaats. Eerst kijken, dan met kritiek komen'.

Arrogant
'Dat is zeer arrogant ja', vervolgt De Jonge. 'Maar ik ben ik  dan ook zeer overtuigd van mijn kunnen. Ik denk dat dat na 78 programma's en 45 jaar aan de top staan volstrekt normaal is'.