Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

VVD: 'EMCEMO frustreert fraudeaanpak met oproep'

10 april 2014, 20.41 uur · Aangepast 12 april 2014, 20.45 uur

De Marokkaanse vereniging EMCEMO roept haar achterban op niet mee te werken met de Sociale Verzekeringsbank. Deze onderzoekt fraude onder Marokkanen die een aanvulling op hun AOW ontvangen.

En daarvoor heeft de SVB het sofinummer in het land van herkomst nodig van zo'n 8.000 Amsterdamse Marokkanen die momenteel zo'n aanvullend pensioen ontvangen. Zij kregen allemaal een brief in de brievenbus waarin het SVB hen wijst op hun rechten en plichten. 

En dat probeert het EMCEMO met de oproep tegen te houden, eerst willen ze weten of de oproep juridisch kan. 'Waarom vraagt de SVB deze mensen een machtiging te geven? Waarom worden zij als Marokkaan benaderd?', vraagt voorzitter Abdou Menehbi zich af.

Dat is Daniël van de Ree van de VVD in het verkeerde keelgat geschoten. 'Door deze oproep van het EMCEMO wordt de aanpak van fraude gefrustreerd. Het SVB voert een democratisch aangenomen wet uit.' Of de oproep strafbaar is, is nog niet duidelijk. Dat wordt nu door minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken uitgezocht.