Start van hoofdcontent
nl

Schrijfster: 'Mensen in Noord zijn zó primitief'

16 april 2014, 16.59 uur · Aangepast 18 april 2014, 03.47 uur

Schrijfster Yvonne Kroonenberg doet in een gesprek met tijdschrift HP/De Tijd nogal, voorzichtig uitgedrukt, opvallende uitspraken over bewoners van Amsterdam Noord.

In het interview vertelt columnist en schrijver Kroonenberg over haar eigen voorkeuren op het gebied van literatuur en muziek. En als het gespreksonderwerp naar klassieke muziek verschuift ontvalt haar de volgende opvallende opmerking over Noord:

‘Niet zo lang geleden heb ik een cursus Mahler gevolgd bij Leo Samama. In het Concertgebouw. Ik leerde daar echt naar de muziek te luisteren en die te ontleden. Ik was op een middag, een paar uur voordat ik naar die cursus ging, uitgenodigd door een politieman om eens in Amsterdam-Noord te komen kijken. Ik wist niet wat ik zag: mensen die zó primitief zijn dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten, vaak op harde toon, omdat ze toch wel heel graag begrepen willen worden.'

Het zijn overigens niet alleen mensen in Noord die nogal primitief op Kroonenberg overkomen. Ook in Assen kunnen ze er wat van. 'In Assen zag ik ze weer, die primitieve mensen. In de Action. Simpele mensen met van die klassieke Drentse koppen, maar met uitdrukkingsloze ogen'.