Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dode Leiderdorp crimineel Boneka B.

6 februari 2009, 12.09 uur · Aangepast 7 februari 2009, 19.08 uur

Eén van de twee mannen die donderdag dood werden gevonden bij een pannenkoekenboerderij in Leiderdorp is de Amsterdamse crimineel Boneka Belserang Hij werd lange tijd verdacht van de moord op oud-politieagent Martin Hoogland.

Boneka Belserang schoot vier jaar geleden in een parkeergarage in de Reguliersdwarsstraat na een ruzie de lijfwacht van een andere crimineel dood. Hij kreeg daarvoor negen jaar cel, maar omdat in hoger beroep de straf werd verlaagd, kwam B. vervroegd vrij.

In 2006 werd Belserang gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Martin Hoogland. De oud-politieagent was in het criminele milieu beland en heeft onder andere de moord op mafiabaas Klaas Bruinsma op zijn geweten. Hij werd in 2004 toen hij op verlof was tijdens detentie in Hoorn doodgeschoten. Belserang kwam echter vrij wegens gebrek aan bewijs.

Belserang was bevriend met de crimineel August Ajoeba. De twee waren samen op stap toen B.in januari 2005 de 31-jarige lijfwacht Rico-Flores Lopez met zijn eigen machinegeweer neerschoot. Ajoeba is nooit verdachte geweest in deze zaak omdat hij aantoonbaar had geprobeerd de ruzie die voorafging aan de schietpartij te sussen.

De recherche heeft de zaak in onderzoek.