Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Behalve begenadigd schrijver was Bril ook een ouwe sjaggeraar'

22 april 2014, 21.41 uur · Aangepast 24 april 2014, 21.45 uur

Vandaag, precies vijf jaar na zijn sterfdag, verschijnt de biografie van schrijver en columnist Martin Bril. Schrijfster Astrid Theunissen leerde tijdens haar zoektocht een nieuwe man kennen.

Volgens de schrijfster is het een bijzondere biografie omdat lezers de verschillende kanten van de persoon Bril kunnen leren kennen. 'Het is een man met vele aspecten. Waar je ontzettend mee kan lachen en die heel erg opgetogen is, die heel erg op drift kan zijn met ideeën. Het is een onmogelijk persoon tegelijkertijd', zo vertelt Theunissen.

Behalve dat hij talent voor schrijven had, bleek Bril ook goed te kunnen sjaggeren: 'Het was iemand die hier altijd op het Spui was. Hij zat dan in café Luxembourg, in een café Hoppe en in de Zwart. Hij was een enorme netwerker en dat zijn aspecten van hem die wij helemaal niet kennen'.

Voor het schrijven van de biografie sprak Theunissen met ruim 40 verschillende vrienden en bekenden van de columnist, onder wie bijvoorbeeld Max Pam en Jan Mulder. Het gezin van Bril werkte niet mee aan het boek.