Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 en GroenLinks gaan verder met de VVD

25 april 2014, 21.51 uur · Aangepast 27 april 2014, 22.01 uur

D66 en GroenLinks hebben hun derde coalitiepartner gevonden, zij gaan verder praten met de VVD.

Dit maakten de informateurs Tom van der Lee en Thom de Graaf bekend tijdens een persconferentie. D66 heeft een duidelijke voorkeur voor de VVD, Groenlinks had het liefst verder gegaan met de PvdA maar sloot de VVD en SP zeker niet uit.

Volgens informateur De Graaf van D66 waren de gesprekken met SP en PvdA moeizaam. 'SP heeft teveel andere opvattingen over de rol van de overheid en ook hervormingen op het gebied van armoede lagen ingewikkeld. Met inachtneming van de overwegingen van GroenLinks vinden wij dat het in de rede ligt om nu expliciet met VVD te onderhandelen.'

Rutger Groot Wassink noemt deze uitkomst 'spijtig' maar vindt de hervormingsagenda te waardevol om nu af te haken. D66-fractieleider Jan Paternotte is optimistisch over een nieuw college. De VVD staat volgens hem niet onwelwillend tegen de groene hervormingsagenda die D66 en GroenLinks voorstaan.

Daarmee komt er definitief geen college met de PvdA, voor het eerst sinds 1946. En ook geen college met de SP, die in tegenstelling tot GroenLinks en de VVD zetels won bij de afgelopen verkiezingen.