Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Honderd Ajax-supporters vast na vernielingen

28 april 2014, 12.28 uur · Aangepast 26 mei 2014, 16.22 uur

Vijf Ajax-supporters zijn zondagnacht op het Weesperplein aangehouden nadat zij vernielingen in een metrostel hadden aangericht. Dit brengt het aantal arrestaties na de huldiging toch op ruim 100 supporters.

Op station Utrecht Centraal werden dertig supporters aangehouden die de trein van Almelo naar Amsterdam hadden vernield. Zij hadden voor 40.000 euro vernielingen aangericht.

Volgens een woordvoerder van het spoorbedrijf hebben de vandalen zich uitgeleefd op zo’n beetje alles wat in de trein kon worden vernield. Onder meer ramen zijn kapot, brandblussers leeggespoten of verdwenen en prullenbakken beschadigd.

Later op de avond arresteerde de politie in de binnenstad meer dan vijftig mensen die zich daar na de huldiging bij de Arena misdroegen. Zij maakte zich volgens de politie ook schuldig aan het verstoren van de openbare orde en vandalisme. Van de vijftig aanhoudingen verrichtte de politie er ongeveer dertig in de Spiegelstraat. Een agent is daarbij door een arrestant gebeten. 

Eerder zei burgemeester Eberhard van der Laan na de Ajax-huldiging dat er zich tijdens de wedstrijd 's middags geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan. 'In de stad ging het eerder op de dag goed, met amper tien arrestaties, dat is bijna te verwaarlozen', vertelde hij na afloop van het kampioensfeest bij de Arena.

UPDATE: 16.40 uur
Alle honderd aangehouden fans zijn inmiddels weer op vrije voeten. De NS heeft foto's vrijgegeven van de vernielingen die zijn aangericht in de trein.