Start van hoofdcontent

Stad

nl

Turkse A'dammer na 40 jaar mogelijk uitgezet door fout

29 april 2014, 19.02 uur · Aangepast 1 mei 2014, 19.15 uur

Metin Derecik, een Turkse man die al sinds 1991 in Bos en Lommer woont, dreigt het land uitgezet te worden. Door een administratieve fout die is gemaakt bij het verlengen van zijn verblijfsvergunning wil de IND hem terugsturen naar Turkije.

Als zesjarig jongetje kwam Metin naar Nederland en hij woont hier nu ruim veertig jaar. Hij werkte onder andere als straatcoach en tramconducteur en is een geliefd persoon in de buurt. Metin zit inmiddels al drie weken in vreemdelingenbewaring in afwachting van zijn uitzetting. Zijn familie en de buurt kunnen het niet geloven en zetten alles op alles om Metin in Amsterdam te houden.

'Hij heeft niks en niemand daar. Zijn familie zit hier. Ik, zijn zieke moeder en zijn dochter', vertelt de aangeslagen Nursen, de zus van Metin. 'Je kunt dit toch niet maken? Je speelt niet alleen met het leven van mijn vader, maar ook met dat van mij. Het is voor mij een vader, maar ook een vader voor de buurt', reageert Gamze, Metin's dochter.

Metin is in zijn buurt een geliefd figuur. Veel buurtbewoners hebben een brief geschreven aan de IND waarin zij hun steun betuigen. De familie hoopt dat dit helpt om Metin in Nederland te houden.

'Hij is een supervader. Hij is niet alleen mijn vader, maar hij is mijn eerste liefde. Mijn eerste liefde en dat zal hij altijd blijven', aldus Gamze.

Binnenkort moet de zaak van Metin voor de rechter komen. Tot die tijd leven zijn vrienden en familie tussen hoop en vrees.