Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers De Valreep verzetten zich hevig tegen ontruiming

6 mei 2014, 22.05 uur · Aangepast 9 mei 2014, 00.17 uur

De krakers in kraakpand De Valreep aan de Polderweg in Oost verzetten zich hevig tegen de ontruiming van het pand. Het voormalige dierenasiel moet voor 21 juni worden ontruimd, maar dat zien zij vanwege alle activiteiten die zij organiseren niet zitten.

Het pand werd tweeënhalf jaar geleden gekraakt. Stadsdeel Oost stond de krakers toe om in het pand te blijven zolang er geen concrete plannen waren voor het gebied. De krakers knapten het pand op en maakten er een buurtcentrum van. Nu het naastgelegen winkelgebied Oostpoort klaar is, wil het stadsdeel het pand terug.

Intimidatie
De krakers vinden echter, gezien alle activiteiten die zij voor de buurt organiseren, dat zij een plek verdienen in het nieuwe woon-winkelgebied. Thijs Reuten van stadsdeel Oost vindt dat de krakers contact op moeten nemen met de projectontwikkelaar als ze willen blijven. Maar volgens de krakers krijgen zij geen medewerking van de ontwikkelaars. Sterker nog, volgens het stadsdeel heeft een van de geïnteresseerde ondernemers zelfs aangifte tegen de krakers gedaan wegens intimidatie.

Kort geding
De burgemeester heeft de krakers nu per brief verzocht om aannemers en toekomstige exploitanten niet langer tegen te werken. Ook heeft het stadsdeel aan de burgemeester gevraagd de ontruiming van De Valreep te bespoedigen. De krakers hebben op hun beurt een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Dat dient 14 mei.