Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omwonenden boos over verdwijnen Prinsengrachtziekenhuis

12 mei 2014, 00.39 uur · Aangepast 24 juli 2014, 14.24 uur

Bewoners aan de Prinsengracht luiden de noodklok vanwege het verdwijnen van het gelijknamige OLVG-ziekenhuis in hun straat. Het ziekenhuis komt per 1 november leeg te staan. Wat er met het pand gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

De omwonenden willen graag dat acute zorg in het pand aanwezig blijft. Volgens de bewoners kunnen zij, met het verdwijnen van de zorg aan de Prinsengracht, nergens meer bij medische nood in het Centrum terecht. 'Ik denk dat als je hier acuut een hartaanval krijgt op de stoep, het wel eventjes duurt voordat er hier een ziekenauto is of dat je ergens naar toe kan', vertelt omwonende Danielle Dijkstra bezorgd.

Als het aan de omwonenden ligt, blijft er er op de begane grond een plek voor acute zorg met daar boven aanleunwoningen. Die ideeën heeft de buurt ook aan het OLVG gestuurd, maar daar zou niet op zijn gereageerd. 'Het is een stuk onzekerheid naar de bewoners toe, bewoners die positief mee willen denken, die eigenlijk een beetje geschoffeerd worden. Sorry dat ik het woord gebruik, maar zo is het wel', briest buurtbewoner Peter Uges.

Het steekt de buurtbewoners dat het erop lijkt dat het OLVG het pand wil verkopen aan de hoogste bieder. Uges: 'Nu is het afwachten wat men wil. Het klinkt misschien een beetje onaardig, maar ze hebben daar dollartekens in hun ogen. Die denken daar de nodige miljoenen voor te krijgen, terwijl ze het voor een euro gekregen hebben.'