Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP: 'D66 heeft er een zooitje van gemaakt'

14 mei 2014, 15.17 uur · Aangepast 14 mei 2014, 20.10 uur

De vorming van een nieuw stadsbestuur is woensdag in een impasse geraakt. Er wordt inmiddels door een flink aantal betrokken partijen met een beschuldigende vinger naar D66 gewezen.

Volgens de SP is de formatie onder leiding van D66 'uitgelopen op een zooitje'. Eerder al kwamen de PvdA en GroenLinks met harde krtitiek in de richting van D66.

D66 op zijn beurt zegt dat de PvdA en de SP de vorming van een stadsbestuur tegenhouden door geen steun te geven aan een coalitie van vier partijen. 

SP: onder leiding van @d66amsterdam is de formatie uitgelopen op een zooitje. #formatie

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) May 14, 2014 Impasse
De vorming van een stadsbestuur raakte woensdag in een impasse nadat de PvdA en de SP lieten weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. Informateur Thom de Graaf adviseerde dinsdag juist om een stadsbestuur te vormen van D66, VVD, PvdA en SP. Hij legde na het besluit van de SP en de PvdA zijn functie neer

Bijeenkomst
De leiders van de acht partijen die zijn gekozen in de gemeenteraad komen woensdagavond in het stadhuis bij elkaar om de impasse te doorbreken, verklaarde D66-leider Jan Paternotte.

Toch D66 en PvdA?
Paternotte zal tijdens deze bijeenkomst het voorstel doen dat D66 en PvdA als de twee grootste partijen in de stad allebei een informateur benoemen om te bekijken welke coalitie mogelijk is.

Nadrukkelijk lijkt nu ook de weg weer geopend voor coalitie D66-PvdA met oproep D66 om 2 informateurs aan te stellen.

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) May 14, 2014