Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verkenner moet impasse formatie doorbreken

16 mei 2014, 04.34 uur · Aangepast 19 mei 2014, 10.34 uur

Amsterdam gaat twee onafhankelijke informateurs, zogeheten verkenners, benaderen voor de vorming van een nieuw stadsbestuur. Dat hebben de leiders van de acht partijen donderdagavond op de Stopera besloten.

Het overleg begon rond 20:00 en duurde tot na middernacht. Na afloop meldde Jan Paternotte (D66) dat de zogeheten verkenners vrijdagochtend worden benaderd. Een voorstel voor een coalitie in Amsterdam zou dan maandag moeten worden aangeleverd. Als de twee verkenners allebei niet beschikbaar zijn, dan worden er verkenners van D66 en de SP benoemd. Beide partijen zijn de grote winnaars van de raadsverkiezingen op 19 maart.

Tijdens het overleg wees de PvdA een voorstel van Paternotte om informateurs van zowel D66 en de PvdA te benoemen af. De partij zegt op haar website er geen vertrouwen in te hebben dat dit meer zou opleveren dan de drie al gevoerde informatierondes. Op de vraag waarom de verkenner niet al donderdagavond is benaderd liet Eric van der Burg (VVD) weten dat 'het na een bepaald tijdstip niet netjes meer is om mensen te bellen'.

De vorming van een stadsbestuur in Amsterdam raakte woensdag in een impasse. PvdA en de SP lieten toen weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. De partijen beschuldigen elkaar over en weer de coalitievorming te blokkeren. De SP en de PvdA menen dat de onderhandelingen muurvast blijven zitten zolang D66 vasthoudt aan de VVD. D66 op zijn beurt zegt dat de PvdA en de SP de vorming van een stadsbestuur tegenhouden door geen steun te geven aan een coalitie van vier partijen.