Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van Boxtel en Vliegenthart moeten formatie vlottrekken

16 mei 2014, 19.27 uur · Aangepast 19 mei 2014, 23.41 uur

Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart gaan als verkenners aan de slag in een poging de gestrande coalitieonderhandelingen weer vlot te trekken.

Dit twittert D66-voorman Jan Paternotte vrijdagmorgen. Roger van Boxtel is Eerste Kamerlid voor D66, Arjan Vliegenthart bekleedt eenzelfde functie voor de SP.

Aanvankelijk had SP voorgesteld een onafhankelijke informateur aan te stellen, maar de beoogde personen bleken niet beschikbaar. Hierop werden Van Boxtel en Vliegenthart benaderd. 'De verkenners krijgen de taak om het komende weekend met alle acht partijen te praten, iedereen uit de loopgraven te krijgen. Zij gaan kijken wat een reële coalitie is voor een stabiel stadsbestuur', liet Paternotte donderdagavond na een lang crisisberaad weten

De vorming van een stadsbestuur in Amsterdam raakte woensdag in een impasse. PvdA en de SP lieten toen weten weinig vertrouwen te hebben in een coalitie van vier partijen. De partijen beschuldigen elkaar over en weer de coalitievorming te blokkeren.. 

Na besluit fractievoorzitters: Roger van Boxtel en Arjan Vliegenthart gaan als verkenners aan de slag met voorstel voor coalitie Amsterdam.

— Jan Paternotte (@jpaternotte) May 16, 2014