Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mocht Van der Laan intocht Sinterklaas door laten gaan?

22 mei 2014, 09.19 uur · Aangepast 24 mei 2014, 00.59 uur · Foto: Peter de Neef

Was het terecht dat burgemeester Van der Laan toestemming gaf voor de Amsterdamse sinterklaasintocht met Zwarte Pieten in november vorig jaar? Over die vraag buigt de bestuursrechter zich donderdag.

Tegenstanders van Zwarte Piet probeerden een stokje te steken voor de in hun ogen racistische pieten aan de zijde van de Sint. Eerst via een bezwaarprocedure bij de gemeente tegen de door de burgemeester afgegeven vergunning.

Toen dat werd afgewezen, spanden zij een kort geding aan. Ook de voorzieningenrechter ging niet mee in de bezwaren tegen de aanwezigheid van de pieten, waarna de klagers een bodemprocedure begonnen om alsnog hun gelijk te halen. Zij hopen een uitspraak af te dwingen over de vraag of de oer-Hollandse kindervriend discriminerend is.

Aangepast
De organisatie van de intocht besloot vorig jaar na alle kritiek om het uiterlijk van de Amsterdamse Zwarte Pieten aan te passen. Zo werden geen goudkleurige oorringen gedragen en mocht met haardracht en kleuren lippenstift worden gevarieerd. De gemeente noemde dat een 'nadrukkelijke start’ voor verdere dialoog.