Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Jonge crimineel is niet te bestrijden'

22 mei 2014, 15.45 uur · Aangepast 24 mei 2014, 23.01 uur

De nieuwe generatie criminelen is met de huidige middelen niet te bestrijden door de overheid.

Dit stelt de Amsterdamse recherche-chef Marjolein Smit in een nieuw boek van Parool-journalist Paul Vugts. Volgens Smit is het huidige Nederlandse systeem er op ingericht criminelen te straffen en vervolgens terug de maatschappij in te begeleiden. ' Dat vergelden gaat nog, je gooit ze in de cel, maar voor de zwaardere categorieën jonge criminelen werken de andere onderdelen niet', aldus Smit.

'Een te grote groep raakt niet in de samenleving ingebed', vervolgt ze. 'Ondertussen ­zitten we met een enorme groep crimi­nele jongeren, met steeds nieuwe aanwas, terwijl ook de nieuwe criminelen zich weer gewoon aandienen, of het nou groepen uit Midden- en Oost-Europa zijn of Afrikanen'.

Geen normale baan
Terugkeren in de maatschapprij en een normale baan zoeken zit er voor deze groep niet in, omdat het voor deze groep niet eens een optie is. Van de inmiddels opgeheven lijst van zestig, zeventig notoire Amsterdamse beroepscriminelen die jaren heeft bestaan, heeft voor zover bekend niemand ooit een normale baan gezocht, stelt Smit. 

frank Buis/AT5