Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Extra veiligheidsmaatregelen voor Joodse gebouwen in Amsterdam

5 juni 2014, 23.37 uur · Aangepast 9 juni 2014, 13.25 uur

Naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel, heeft de gemeente besloten extra maatregelen te nemen om Joodse objecten te beveiligen.

'Voor Amsterdam is het schietincident in Brussel reden om te kijken welke gevolgen dit heeft voor de dreiging en een eventueel risico voor de Joodse gemeenschap in Amsterdam', schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. 

Verder is in de brief te lezen dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen concrete informatie heeft dat er een aanslag op Joodse objecten wordt voorbereid. Wel zegt de NCTV dat een aanslag voorstelbaar is en daarom adviseert ze tijdelijk aanvullende beveiligingsmaatregelen bij Joodse objecten. 

Het gaat om veiligheidsmaatregelen die mogelijk binnen afzienbare tijd weer kunnen worden afgeschaald, aldus de burgemeester in de brief. 

Over de aard en omvang van de beveiligingsmaatregelen gaat de gemeente in gesprek met de Joodse gemeenschap. Over de kosten daarvan overlegt de gemeente met het Rijk. Om welke extra maatregelen het precies gaat, is niet bekendgemaakt.

Schietpartij
Eerder schoot een man in het Joods Museum in Brussel twee Israëlische bezoekers en een Franse medewerkster dood. Justitie in België beschouwt de schietpartij als een terroristische aanslag gezien de locatie en het feit dat de man zeer doelbewust, koelbloedig en vastberaden te werk ging. De verdachte is inmiddels opgepakt.