Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Buurtbewoners niet te stuiten bij bijeenkomst Holocaust-monument

11 juni 2014, 00.09 uur · Aangepast 13 juni 2014, 00.15 uur

In het stadhuis is vanavond een bijeenkomst gehouden voor de buurtbewoners van het Wertheimpark. De bijeenkomst was bedoeld om de plannen voor het Holocaust-monument toe te lichten.

Als het aan de bewoners ligt, komt het monument er helemaal niet. De spanning was vanavond dan ook om te snijden. 

'Het werkt ook fysiek. Ik moest gewoon mijn buik vastpakken, terwijl ik dacht: 'Oh help!', vertelt een van de buurtbewoonsters. Haar man staat naast haar en kan niet duidelijk genoeg maken dat hij heel erg boos is. 'Er staat een prachtig monument van Jan Wolkers. Dat wordt totaal vernietigd door de massaliteit die erachter staat. Ik vind het een schande en ik ben echt verschrikkelijk boos erover.'

Een andere buurtbewoner kijkt triest naar de maquette. 'Het Wertheimpark is een postzegelparkje en de helft wordt nu gewoon door een monument in beslag genomen.'

De buurtbewoners hebben een comité opgericht en hebben handtekeningen verzameld. Verder rekenen ze niet meer op begrip van de gemeente.

Het ontwerp van het nieuwe monument werd vandaag onthuld. De bewoners zetten nu hun hoop in op weduwe Karina Wolkers. Zij liet eerder weten dat ze overweegt om naar de rechter te stappen. Het monument van Jan Wolkers staat al in het Wertheimpark en het nieuwe monument zou inbreuk maken op dat van Wolkers.