Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers De Valreep met armen vast in vat beton

17 juni 2014, 20.21 uur · Aangepast 19 juni 2014, 20.45 uur

De ontruiming van het kraakpand De Valreep in Oost heeft de politie flink wat werk bezorgd.

Het karwei is zo goed als afgerond. Er zitten nog twee mensen in het pand die met hun armen vastzitten in een vat met beton. De mobiele eenheid is al vanaf 07.00 uur bezig om het voormalige dierenasiel aan de Polderweg leeg te maken.

In totaal zijn zestien mensen aangehouden, inclusief de twee in het beton. Op en in het voormalige dierenasiel aan de Polderweg hadden zich mensen vastgeketend. Ook moesten barricades de ontruiming voor de politie bemoeilijken.

Volgens de politie is de ontruiming tot nu toe rustig verlopen en is geen actief verzet gepleegd. Op de website Valreep.org doen de krakers verslag van de ontruiming, die volgt op een uitspraak van de rechter. Volgens de gemeente neemt de eigenaar van het pand direct na de ontruiming maatregelen om te voorkomen dat het pand opnieuw wordt gekraakt.

Het voormalig dierenasiel, een gemeentelijk monument, krijgt binnenkort een nieuwe bestemming. Het pand wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat en biedt plek aan een horecagelegenheid.

Het asiel werd in 2011 gekraakt en ontpopte zich tot sociaal cultureel centrum onder hoede van Collectief Op de Valreep. In het pand vonden diverse activiteiten plaats, zoals muziekavonden, drumles voor kinderen en filosofische debatten.