Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Burgemeester overweegt 'daklozenopvang' voor asielzoekers

20 juni 2014, 17.54 uur · Aangepast 22 juni 2014, 18.00 uur

De burgemeester overweegt een soort daklozenopvang in het leven te roepen voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

De gemeente wil namelijk dat de asielzoekers in de gevangenis aan de Havenstraat hun onderkomen verlaten. Daar had de gemeente een kort geding voor aangespannen, waar vandaag uitspraak in gedaan zou worden. De uitspraak is echter uitgesteld tot 4 juli.

Toch heeft de gemeente wel een zorgplicht naar de vluchtelingen toe. Daarom overweegt de burgemeester een soort daklozenopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze sobere opvang zou in de vorm van (nacht)opvang tussen bijvoorbeeld 18.00 en 08.00 uur kunnen. 'Voor beperkte tijd en met voorwaarden die aanzuigende werking voorkomen', laat een woordvoerder van de burgemeester weten, na vragen van het AT5-programma Dit Wordt Het Nieuws.

'Dat zou dus in lijn zijn met de aanbevelingen van de Europese mensenrechten commissie. De opvang zou dan geschieden onder voorwaarden om aanzuigende werking te voorkomen, en met consent van het kabinet. Dit type opvang kan alleen in een landelijke context, zoals bijvoorbeeld de daklozenopvang georganiseerd is, en met bijvoorbeeld regiobinding als eis.'