Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Rechtbank: Geen parkeerboete bij verkeerd invoeren kenteken

21 juni 2014, 22.25 uur · Aangepast 26 juni 2014, 12.14 uur

Parkeerders die hun kenteken verkeerd hebben ingevoerd in de parkeerautomaat, maar wel kunnen bewijzen dat zij betaald hebben, mogen niet door de gemeente worden beboet. Dat heeft de bestuursrechter vorige maand geoordeeld.

Een parkerende vrouw die netjes had betaald, maar niet het volledige kenteken had ingevoerd, vocht haar boete met succes aan.

Volgens de Algemene wet op de rijksbelastingen kan een boete alleen worden opgelegd als er niet is betaald voor het parkeren, aldus de rechtbank. Het standpunt van de gemeente dat parkeren zonder juiste invoering van het kenteken betekent dat er sprake is van parkeren zonder dat er is betaald, is in strijd met de wet.

Het oordeel van de rechter staat ook haaks op de beweringen van Cition. Op de website van de parkeerbeheerder staat namelijk dat bij het verkeerd invoeren van het kenteken er niet aan de betalingsverplichting is voldaan. Bezwaar maken zou volgens Cition maar soms kans van slagen hebben.

Als de parkeerder bij het krijgen van de boete kan bewijzen dat hij wel heeft betaald, kan er geen boete worden opgelegd, aldus de rechtbank.