Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeven studies UvA en VU scoren onvoldoende

24 juni 2014, 09.29 uur · Aangepast 24 juni 2014, 19.15 uur

Het niveau van zeker vier universitaire opleidingen van de UvA is onvoldoende, het VU heeft er drie die onder de maat zijn.

Dat meldt de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van opleidingen in het hoger onderwijs beoordeelt. 'Het probleem zit vooral in het eindniveau', aldus voorzitter Anne Flierman. In totaal scoren 26 universitaire opleidingen in Nederland onvoldoende. 

Alle als onvoldoende beoordeelde opleidingen vallen onder geesteswetenschappen, waarvan de 212 studies jaarlijks ruim 6000 nieuwe studenten trekken. Uit cijfers van de NVAO blijkt dat het onder meer gaat om opleidingen in categorieën als taal en letterkunde, kunst en cultuur en geschiedenis.

NVAO-voorzitter Flierman erkent dat het beeld 'niet goed is'. Opleidingen schoten onder meer tekort op het 'functioneren van de examencommissie, het academisch gehalte en de samenhang tussen programma-onderdelen.' In totaal zou 13 procent van de opleidingen in de geesteswetenschappen 'niet aan de maat zijn.' 

De betreffende universiteiten krijgen van de NVAO 2 jaar om hun zaken op orde te krijgen. De meeste onvoldoendes vielen bij de Rijksuniversiteit Maastricht, waar 6 opleidingen als onvoldoende werden beoordeeld. Het gaat onder meer om European Studies, Mediastudies, European Public Affairs en Kunst en Cultuurwetenschappen.