Start van hoofdcontent

Stad

nl

Openbaar Ministerie vernietigt belangrijk bewijsmateriaal

7 juli 2014, 17.09 uur · Aangepast 8 juli 2014, 09.18 uur · Foto: MokumGraaf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een belangrijk bewijsstuk vernietigd in een zaak waarin het hoger beroep nog moest dienen. Daardoor kan de verdediging geen nieuw onderzoek doen.

Op 30 november 2011 vielen twee mannen de Aldi aan de Baarsjesweg binnen. Dat deden ze op het moment dat een geldkoerier in de winkel was. Terwijl één van de overvallers het publiek bedreigde met een vuurwapen, tikte de ander met een moker de ruiten van een kantoortje in. De overval mislukte en de daders vluchtten zonder buit.

De moker die lijkt te zijn gebruikt bij de overvalpoging werd verderop in de wijk teruggevonden. Daarop zat een veeg bloed. Door een match in de dna-databank van de politie, werd in mei 2012 een nu 25-jarige Amsterdammer aangehouden. Later dat jaar werd hij veroordeeld. Het bewijs bestond naast de dna-match op de moker, uit een paar algemene uiterlijke kenmerken (zijn lengte en de kleur van zijn schoenen).

'Bloedneus door coke'
De veroordeelde houdt vol dat hij niets te maken heeft met de overval. Vandaag diende het hoger beroep in de zaak. De nieuwe advocaat van de verdachte, Cem Polat, wilde daarvoor opnieuw onderzoek doen naar de moker. De verdachte zegt namelijk dat hij op de vindplaats van de moker weleens coke snoof, waarbij hij soms een bloedneus kreeg. Hij stelt dat zijn op de grond achtergebleven bloed bijvoorbeeld later op de moker terecht kon komen. Ook heeft hij weleens een moker gebruikt bij sloopwerkzaamheden.

Hoewel de advocaat-generaal van het OM deze mogelijke uitleg ‘volstrekt ongeloofwaardig’ vindt, stemde het gerechtshof in met aanvullend onderzoek naar de moker. De advocaat van de veroordeelde wilde in eerste instantie een foto ontvangen waarop de bloedveeg te zien is. Er bleek echter geen foto te zijn gemaakt van het bewijsmateriaal. Daarop wilde de advocaat de moker zelf opnieuw laten onderzoeken, met speciaal licht. De advocaat-generaal zag dit belang ook en het hof heeft dit verzoek toegewezen. Maar het OM bleek de moker in de tussentijd te hebben vernietigd.

Geen bewijs
Omdat er nu geen nieuw onderzoek mogelijk is naar veruit het belangrijkste bewijsstuk in de zaak, vraagt de advocaat het gerechtshof om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Beslist de rechter anders, dan vraagt de advocaat om de moker uit de bewijslast te halen vanwege vormverzuim van het OM.

De advocaat stelt dat dit onderzoek essentieel is en verwijst daarbij naar de getuige-deskundige die geoordeeld heeft dat hij met nader onderzoek naar de moker kan achterhalen of de lezing van verdachte aannemelijk is. Nu de moker vernietigd is, kan dit onderzoek niet meer plaatsvinden. De verdachte is volgens zijn advocaat daarmee tekort gedaan in zijn recht op een eerlijk proces. Daarbij komt dat dergelijke fouten in de toekomst moeten worden voorkomen, aldus de raadsman.

Uitspraak over twee weken
Volgens het Openbaar Ministerie is de vernietiging van de moker niet zo’n probleem. De advocaat-generaal gelooft dat het eerder verkregen dna-profiel op het gereedschap bewijs genoeg is. Over twee weken doet het hof uitspraak in het hoger beroep.