Start van hoofdcontent

Stad

nl

Platform 1012 stapt naar Gemeentelijke Ombudsman

20 februari 2009, 11.05 uur · Aangepast 9 december 2011, 11.14 uur

Een groep ondernemers van de Wallen is naar de Ombudsman gestapt om zich te beklagen over de gemeente.

Een groep ondernemers op de Wallen is naar de Gemeentelijke Ombudsman gestapt om zich te beklagen over de gemeente. Zij zijn er naar eigen zeggen verbolgen over dat het stadsbestuur de bekende hoerenbuurt en bedrijven daar steevast aanduidt als crimineel of criminogeen. De klacht is ingediend door het Platform 1012, maakte voorzitter Wim Boef vrijdag bekend.

,,Onze leden maar ook vele andere personen en partijen in de buurt voelen zich zwaar gecriminaliseerd en beledigd door deze steeds maar aanhoudende uitspraken'', schrijft het platform in de klacht. De ondernemers ,,worden in hun omgeving steeds meer met een schuin oog bekeken en ondervinden schade door deze ontwikkelingen en veelal negatieve publiciteit''.

De organisatie zegt verder dat op de Wallen mogelijk inderdaad personen zitten die zich met malafide praktijken bezighouden. Maar volgens de indieners van de klacht is het zo dat ,,het veelvoud van ondernemers niets van doen heeft met dit soort zaken en geraakt wordt door uitspraken als deze''.

Met name burgemeester Job Cohen, wethouder Lodewijk Asscher (financiën) en voorzitter Els Iping van het stadsdeel Centrum hebben zich volgens het platform veelvuldig negatief uitgelaten. Zij zouden zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan laster en smaad.

Het Platform 1012 bestaat uit raamexploitanten, coffeeshophouders en verschillende soorten andere ondernemers. Zij hebben zich verenigd om zich te verzetten tegen de manier waarop de gemeente de Wallen probeert te transformeren. Het stadsbestuur wil er onder meer het aantal prositutieramen en coffeeshops verminderen, naar eigen zeggen om de criminaliteit tegen te gaan.