Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bestuurlijke chaos islamitische basisscholen El Amien

15 juli 2014, 21.39 uur · Aangepast 16 juli 2014, 12.59 uur · Foto: dotmatchbox

Op de islamitische basisscholen El Amien I en II in Osdorp en Bos en Lommer is sprake van wanbeleid. Dat blijkt uit een rapport van de onderwijsinspectie, waarin de directeur van de scholen Mohamed Oemar Arjen centraal staat.

Volgens het rapport zorgt de directeur voor een angstcultuur op de scholen. Ook werd er onterecht geld uitgegeven aan verschillende reisjes en een cursus ademhalingstechnieken. En waren Citoscores in 2013 onverklaarbaar hoog. Dat meldt Het Parool vandaag.

Sinds Arjen in 1990 en later in 2002 El Amien I en II oprichtte, zijn verschillende schooldirecteuren door een ruzie met Arjen vertrokken. Een ouder in de medezeggenschapsraad werd, na een kritische mail over het bestuur, uit de raad gezet. In het rapport van de onderwijsinspectie staat dat Arjen zonder overleg en verantwoording beslissingen kan nemen, dat geldt ook voor financiële beslissingen.

Hoewel het verboden was, besteedde El Amien 92.000 euro aan rijksgeld aan leerlingenvervoer. De school was eerder al gewaarschuwd dat dat niet de bedoeling was. Ook maakte het bestuur in 2012 voor ruim 12.000 euro, een studiereis naar Marokko. Van het nut van die reis kon de onderwijsinspectie niet overtuigd worden. Dat gold ook voor een personeelsreis van ruim 4500 euro naar Parijs. In 2012 volgden verschillende personeelsleden een ademhalingscursus van 35.700 euro, die onterecht met rijkssubsidie betaald werd.

Directeur Arjen kwam tien jaar geleden ook al in opspraak. Het bestuur van El Amien gebruikte toen rijkssubsidie voor salarissen, voor andere dingen.