Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Nog nooit zoveel antisemitisme op het internet'

26 juli 2014, 21.36 uur · Aangepast 28 juli 2014, 15.08 uur

Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft in haar 17-jarig bestaan nog nooit zoveel antisemitisme op het internet geconstateerd als in de afgelopen anderhalve week. Ook zouden Joden fysiek en mentaal bedreigd worden.

Het gaat dan om berichten op Twitter met strekkingen als: 'Ik wil gewoon dat alle, maar dan ook alle Joden dood gaan en dat er geen één meer overblijft.' Sinds het begin van het Israëlische grondoffensief in Gaza, anderhalve week geleden, komt het Meldpunt Discriminatie Internet dergelijke teksten met regelmaat tegen.

'Normaal gaat het om drie tot vijf meldingen per week, nu hebben we 73 meldingen binnen gekregen. Die meldingen gaan vaak over meerdere berichten tegelijk, we spreken over 200 tot 300 antisemitische uitingen in tien dagen tijd,' aldus Suzette Bronkhorst van het meldpunt. Volgens het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël, blijft het niet bij uitingen op het web alleen.

Veel Joden in de stad zouden ook fysiek en verbaal belaagd worden. Volgens Esther Voet, directeur van het CIDI, komen sommige meldingen uit serieuze hoek. Bij de opperrabbijn zijn bijvoorbeeld stenen door de ruiten gekomen. Toch moet de situatie volgens Voet niet overdreven worden: 'Het is hier geen Parijs. Er zijn voorzorgsmaatregelen genomen, maar laten we het wel binnen de perken houden.'