Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gaza-conflict leidt tot brandbom en bedreigingen in Oost

30 juli 2014, 17.10 uur · Aangepast 1 augustus 2014, 11.27 uur

De spanningen op de Gazastrook hebben ook hun uitwerking op de sfeer op het Krugerplein.

Meerdere bewoners aan het plein hebben een Palestijnse vlag over het balkon gehangen. Leah Rabinovitch, een Mexicaanse met Joodse roots, hing een paar weken terug een Israelische vlag op. Sindsdien is er sprake van ruzie, bedreigingen en is er zelfs een brandbom gegooid.

Er werden meerdere dreigbrieven gestuurd naar 'de bewoner van de tweede verdieping(Leah, red)' met teksten als 'Hai Hitler! Hitler komen terug. Joden moet dood.' En dat is niet het enige. 'In de afgelopen vier weken is er een raam ingegooid en zelfs een brandbom naar ons raam gegooid. Dat laatste gebeurde op dezelfde ochtend dat het conflict in Palestina escaleerde', vertelt Leah.

Verkeerde balkon
De molotovcocktail leek voor het balkon van Leah bedoeld te zijn maar kwam juist terecht bij de benedenburen, die op hun beurt weer een Palestijnse vlag hebben opgehangen. De onderbuurvrouw wil dat Leah nu haar vlag weghaalt.

'Ik heb de volgende dag aangebeld en gevraagd of ze de vlag weghaalt. Tot het weer rustig is. Ik heb mijn vlag een week weggehaald in de hoop dat zij dat ook zou doen. Maar ze werkt niet mee', vertelt ze. Leah ziet op haar beurt niet in waarom ze dat moet doen.

'Moet ik me schamen omdat ik Joods ben? Ik denk het niet. Ik wil niet dat iemand bang is vanwege hun nationaliteit of afkomst. Niemand verdient dat.'