Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Marokkaanse boot Gay Pride heeft dialoog op gang gebracht'

8 augustus 2014, 19.54 uur · Aangepast 9 augustus 2014, 19.30 uur

De eerste Marokkaanse boot op de Gay Pride heeft een dialoog op gang gebracht binnen de Marokkkaanse gemeenschap.

'Het was een mijlpaal om op deze boot te staan. Ik had nooit verwacht dat dit zou gebeuren', vertelt deelneemster Fatima. Ilias Zian, initiatiefnemer van de boot, is ook blij met het resultaat. 'De discussie over dit onderwerp is losgebarsten, dat is precies wat wij wilden'.

Het feit dat er over dit onderwerp wordt gesproken stemt de initiatiefnemers positief, maar ook het feit dat een deel van de oudere generatie Marokkanen zijn steun uit stemt tevreden. Zo spreekt EMCEMO-voorzitter Abdou Menebhi zijn steun uit voor de actie. 'Wij steunen het initiatief van de boot en de oprichting van de groep voor Marokkaanse LHBT'ers. Het is goed dat er nu vanuit de Marokkaanse gemeenschap zelf over dit onderwerp gesproken wordt, in plaats van dat alleen Nederlandse instelling over deze groep spreken. Dit is positief voor Amsterdam en de diversiteit binnen de Marokkaanse gemeenschap'.

Maar uiteraard waren er niet alleen positieve geluiden te horen. 'Hier en daar in fora werden negatieve uitlatingen gedaan. Maar ook die werden weer onderuit gehaald door mensen die vinden dat we elkaar moeten respecteren', stelt Fatima.