Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Grachtenfestival vrijdagavond weer van start

15 augustus 2014, 09.22 uur · Aangepast 19 augustus 2014, 21.13 uur · Foto: taxi1108

De komende 10 dagen is Amsterdam weer het podium voor klassieke muziek. De 17e editie van het Grachtenfestival wordt vrijdagavond geopend door de cultuurwethouder Kajsa Ollongren.

In totaal zijn er zo'n 250 concerten te zien op ruim 90 verschillende en vaak bijzondere plekken.

Het evenement trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en heeft als doel mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met klassieke muziek. De organisatie van het festival programmeert veel jong talent en kiest voor spannende locaties, zoals dit keer optredens in een Brughuisje van slechts 17 vierkante meter, in een metrostation van de toekomstige Noord/Zuidlijn en in de fietstunnel in aanbouw onder Centraal Station.

Deze editie is er extra aandacht voor jazz, omdat Amsterdam momenteel World Jazz City is. Bijzonder is verder het concert van het São Paulo State Youth Symphony Orchestra, waarin 108 jongeren tussen de 16 en 18 jaar oud uit de Braziliaanse stad spelen. Festivaldirecteur Mirjam Barendregt wil in de toekomst meer buitenlandse musici naar het evenement halen, liet ze weten. Hiervoor wil ze samenwerken met vergelijkbare festivals in andere landen.