Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoeker Vluchtgarage overleden na vechtpartij

25 augustus 2014, 14.59 uur · Aangepast 28 augustus 2014, 01.07 uur

Een asielzoeker, die verbleef in de Vluchtgarage aan de Kralenbeek in Zuidoost, is zondag overleden. De man zou na een vechtpartij in coma geraakt zijn. Er zijn twee verdachten aangehouden.

Het gaat om de 32-jarige Naser Galid, een vluchteling afkomstig uit Somalië. Vorige week maandag zou hij bij een uit de hand gelopen ruzie met een ander vluchteling klappen hebben opgelopen. Na de vechtpartij raakte hij in coma. Daar is Galid niet meer uitgekomen, hij overleed in het AMC in Zuidoost. Dat zegt een woordvoerder van de vluchtelingen tegen AT5

De advocaat van Galid reageert geschokt en laat weten zeker vier brieven te hebben gestuurd naar de gemeente, waarin hij zijn zorgen over de toestand van zijn cliënt duidelijk maakte. 'Ik ben geen dokter maar ik zag dat hij ernstig in de war was en de situatie niet goed meer aan kon. Wat wil je ook, met zoveel man met zulke stress en problematiek op een klein kamertje. Het kon niet anders dan misgaan'.

Veel stress
Volgens andere vluchtelingen die in de voormalige garage verblijven, is de ruzie ontstaan omdat de asielzoekers onder grote stress leven. Ze zitten met veel verschillende nationaliteiten in een pand zonder warm water, onvoldoende voedsel en geld. De groep heeft meerdere keren om hulp gevraagd bij politie, gemeente en stadsdeel.

Eerder noemde het College voor de Rechten van de Mens na een bezoek aan de Vluchtgarage de situatie mensonwaardig en onveilig. Volgens het college dreigde de situatie in het gekraakte pand uit de hand te lopen: 'Voorkom dat er daadwerkelijk mensen sterven'. In juni werd er een man neergestoken in het pand. 

De politie bevestigt het overlijden van de man. Er zijn twee verdachten aangehouden. Het gaat om mannen van 31 en 33 jaar oud, die ook in de Vluchtgarage verbleven. Op hun Facebook-pagina vragen de vluchtelingen om hulp bij het organiseren van de begrafenis. 

Het Parool meldt maandag dat de vluchtelingen per 1 december de Vluchtgarage in Zuidoost moeten verlaten, waarna het pand gesloopt zal worden. Het is nog niet bekend of die plannen aangepast worden na de dood van Galid. 

Dode in #vluchtgarage was cliënt van ons. Dat er doden zouden vallen was voorzienbaar. Zie eerder @MensenrechtenNL: http://t.co/jr250r5Yc5 .

— Jelle Klaas (@AdvocaatKlaas) August 25, 2014
Facebook / Wij Zijn Hier