Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsers in Amsterdam blijken keurige mensen

26 augustus 2014, 10.38 uur · Aangepast 8 september 2014, 22.54 uur · Foto: taxi1108

Het staat er echt. Tegen alle vooroordelen in houden verreweg de meeste fietsers in de stad zich keurig aan de verkeersregels.

En dat druist in tegen het anarchistische imago dat aan de Amsterdamse fietser kleeft. Tot grote frustratie van automobilisten (bekijk nog eens dit filmpje van Jort Kelder) lijken tweewielers in de regel zonder licht, tegen het verkeer en dan het liefst ook nog door rood te rijden.

Lijken. Want dat beeld klopt dus niet. Althans, als we Marco te Brömmelstroet en enkele andere sociale wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam moeten geloven. Voor het onderzoek, dat in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd, werden afgelopen voorjaar op negen drukke kruispunten video-opnamen gemaakt.

Het resultaat is verbluffend. Uit analyse blijkt dat bijna negen op de tien fietsers zich keurig aan de verkeersregels houdt. Zij volgen de voorgeschreven routes over het kruispunt en stoppen netjes voor rood licht. Een kleine minderheid week af door bijvoorbeeld een bocht af te snijden en slechts vijf procent van de fietsers gedroeg zich roekeloos.

'Verrassend weinig, gezien het slechte imago van de fietsers in Amsterdam', zegt Te Brömmelstroet over het resultaat tegen dagblad Trouw. Wel doen de onderzoekers de aanbeveling aan de gemeente om fietsers meer ruimte te geven. In twee decennia groeide het aantal fietsers in de stad met 40 procent.