Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe kroongetuige in Passageproces

12 september 2014, 15.36 uur · Aangepast 15 september 2014, 12.55 uur

Een van de verdachten in het Passageproces, over onder andere liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, wordt de nieuwe kroongetuige van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM meldde vrijdag dat met deze getuige afspraken zijn gemaakt. De megarechtszaak tegen kende eerder al een kroongetuige, Peter la S. Het is voor het eerst dat tijdens een zaak in hoger beroep zo'n deal wordt gesloten, meldt het OM.

BREKEND: OM heeft deal met moordverdachte Ros. Die zegt: Ali A. en Dino Soerel achter meerdere moorden #liquidatieproces

— Harry Lensink (@HarryLensink) September 12, 2014

In Passage staan elf verdachten terecht voor een reeks moorden. De rechtbank legde in januari 2013 drie verdachten levenslang op. Onder hen 'hitman' Jesse R., die bij alle zeven liquidaties betrokken zou zijn geweest.

Fred Ros
Volgens Vrij Nederland zou Fred Ros de nieuwe kroongetuige zijn. Ros zou hebben verklaard dat Dino Soerel en Ali A. opdracht hebben gegeven voor de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. 
 
Ros werd eerder veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de moord op kroegbaas Van der Bijl. Zijn straf wordt met de helft verminderd tot 15 jaar. Ook heeft hij recht op vervroegde invrijheidstelling. Daarnaast gaat het OM niet in hoger beroep.