Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Bedenker' Arena bedreigde burgemeester 'om verhaal te kunnen doen'

16 september 2014, 13.59 uur · Aangepast 16 september 2014, 17.05 uur

Het was een schreeuw om aandacht om na zo'n 20 jaar strijd opnieuw zijn verhaal te kunnen doen bij de rechter.

De 83-jarige voormalig projectontwikkelaar Dick Terlingen gaf dinsdag ruiterlijk toe bij de rechtbank in Amsterdam dat hij diverse dreigbrieven heeft gestuurd aan onder anderen de Orde van Advocaten en burgemeester Eberhard van der Laan.

Hij deed dit naar eigen zeggen nadat hij alle mogelijke procedures had doorlopen en overal nul op het rekest kreeg. Terlingen beweert namelijk dat hij, als ontwerper van de Amsterdam Arena, voor honderden miljoenen euro's is bestolen door de gemeente.

'Andere manier van aandacht'
Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de man op een andere manier aandacht voor zijn zaak had moeten vragen en sprak van 'heel ernstige bedreigingen'. Hoewel Terlingen zegt dat hij nooit iemand een haar heeft gekrenkt en hij de dreigementen nooit zou uitvoeren, maakten de ontvangers van de brieven zich volgens de officier van justitie wel degelijk zorgen.

Ze eiste dan ook 6 maanden celstraf, waarvan 137 dagen voorwaardelijk. De overige 43 dagen heeft hij al in voorlopige hechtenis doorgebracht. Ook vroeg de officier om een contactverbod met de dekens van de Orde van Advocaten in Haarlem en Amsterdam en burgemeester Van der Laan, en een proeftijd van 3 jaar.