Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Fred Ros kreeg liquidatie-opdrachten van Holleeder en Soerel'

18 september 2014, 09.41 uur · Aangepast 19 september 2014, 03.46 uur

In het Justitieel Complex Schiphol zet het gerechtshof het hoger beroep voort van het liquidatieproces Passage, vandaag ligt de focus op een nieuwe kroongetuige: Fred Ros.

In het diepste geheim kwamen eind vorig jaar gesprekken tussen het OM en de 45-jarige Ros op gang. De rechtbank legde Ros in januari 2013 dertig jaar cel op, voor zijn rol in het geheel.

De Telegraaf is inmiddels in het bezit van de verhoren waarin Ros zeer gedetailleerd uit de doeken doet hoe en in wiens opdracht Cor van Hout in Amstelveen werd geliquideerd. Ros onthult ook alles over de aanslagen op Thomas van der Bijl, Cees Houtman, Nedim Imac en moordpogingen op onder meer Atilla Önder, Leen Bosnië en George van Dijk.

In veel gevallen waren Dino Soerel en de Turk Ali Akgün volgens Ros de opdrachtgevers. Indirect kreeg Ros naar zijn zeggen moordopdrachten van Willem Holleeder. Holleeder staat niet terecht, maar justitie ziet hem wel als verdachte in een paar zaken die onder de paraplu van Passage vallen.

Ros heeft ervoor gekozen openheid van zaken te geven, in ruil voor een gehalveerde strafeis en een leven - na detentie - als beschermde getuige.