Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie gaat groep 'hinderen' rond liquidaties

23 september 2014, 15.52 uur · Aangepast 24 september 2014, 11.07 uur

De Amsterdamse politie gaat mensen die het in het vizier heeft voor betrokkenheid bij de liquidatiegolf in de stad 'hinderen'. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg in het AT5-programma Het Verhoor.

'De mensen die we in deze zaak in beeld hebben, gaan we extra controleren. Dat geldt ook voor plekken waar ze vaak komen. We willen ze verstoren en het onaantrekkelijk voor ze maken in de stad'.

Top 600
Daarom worden er extra agenten aan de zaak toegevoegd. 'Die halen we uit andere onderzoeken. We gaan een meer persoonsgerichte aanpak hanteren. 'Heel bekend in Amsterdam is de Top 600-aanpak. Daar hebben we elementen uitgehaald die we hierin willen gaan toepassen', aldus de hoofdcommissaris. 

Veilige haven
'Het gaat er niet alleen om dat we iets tegen ze kunnen bewijzen. Het moet ook onaantrekkelijk voor ze worden. Amsterdam moet geen veilige haven blijven voor dit soort criminele organisaties, waarbij burgers risico's kunnen lopen. We pakken niet alleen de geweldplegers aan. Het zijn ook potentiële slachtoffers en bijvoorbeeld mensen die auto's of wapens regelen, de zogenoemde 'facilitators'.

Hoe groot de groep is, wil Aalbersberg niet zeggen. 'Maar het gaat om een aanzienlijke groep mensen'.

Het Verhoor wordt vanavond om 17.37 uur uitgezonden op AT5. De herhalingen zijn om 21.40 en 00.20 uur.