Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Kamervragen over 'apartheid' zwembad SportPlaza Mercator

1 oktober 2014, 10.35 uur · Aangepast 2 oktober 2014, 15.08 uur

Vanaf volgende week wordt een deel van het zwembad SportPlaza Mercator in West vrijgemaakt voor Turkse en Marokkaanse mannen. Zij kunnen dan in een apart bad zwemmen. De partij Voor Nederland heeft al Kamervragen ingediend.

Maar ook in de Amsterdamse politiek leeft er onvrede over het initiatief. Raadslid Rik Torn van de VVD zegt tegen De Telegraaf dat met name het feit dat de zwemavonden draaien op subsidie, een doorn in het oog is. Volgens hem moet het stadsbestuur zo snel mogelijk een einde maken aan de avonden.

Volgens de VVD wordt een gedeelte van het voormalige Jan van Galenbad eenmaal per week afgesloten voor vrouwen. Daarnaast zijn de toegangskaartjes slechts twee euro, minder dan de helft van de kosten van een regulier kaartje. 'Wij vinden het scheiden van mannen en vrouwen in openbare zwembaden op zichzelf al zeer onwenselijk, maar als blijkt dat dergelijke activiteiten ook nog eens uit gemeenschapsgeld worden bekostigd, is er absoluut sprake van een onacceptabele situatie', zo zegt Torn.

De organisator van de avonden, de welzijnsorganisatie Kanatara-Brug, zegt verbaasd te zijn over de ophef.