Stad

Overhoeks op 'lange termijn' bereikbaar met Noord/Zuidlijn

3 oktober 2014, 02.02 uur · Aangepast 3 oktober 2014, 23.44 uur

Ondanks de snelle groei van het Overhoeks-gebied in Noord, zal het pas op de 'lange termijn' mogelijk zijn om de omgeving aan te sluiten op de Noord/Zuidlijn.

In het originele plan voor de nieuwe metrolijn was sprake van drie station in stadsdeel Noord. Het zou gaan om twee stations aan de Nieuwe Leeuwarderweg, één ter hoogte van de IJdoornlaan en één bij het Noorderpark. Het derde station zou bij de Sixhaven komen. Dat laatste station werd in 2003 echter geschrapt, omdat verwacht werd dat er onvoldoende gebruik van gemaakt zou worden.

Inmiddels is de Noordelijke oever van het IJ sterk in opkomst. Er werden woningen gebouwd en filmmuseum EYE vestigde zich in het gebied. Een groot toeristenhotel, de A'dam Toren en een congreshotel zijn in ontwikkeling. En daarmee ontstaat de noodzaak om opnieuw na te denken over de bereikbaarheid van de oever. Zo wordt onder andere gesproken over een brug over het IJ.

Een andere optie is het alsnog aanleggen van de derde metrohalte bij Sixhaven. Technisch gezien is die mogelijkheid er. Zo is de tunnel ter hoogte van het mogelijke station opgehoogd, waardoor er ruimte is voor brandveiligheidsinstallaties. Ook is de tunnel breder en geheel waterpas op het stuk onder de haven. Toch zal het station geen onderdeel uitmaken van de Noord/Zuidlijn, als deze in oktober 2017 opgeleverd moet worden.

'Technisch gezien kun je daar wel een halte maken, maar dan loopt de aanleg van de Noord/Zuidlijn vertraging op. Dan haal je oktober 2017 niet', zegt directeur Noord/Zuidlijn Peter Dijk erover. Toch is het niet helemaal uitgesloten dat het station er komt. Als blijkt dat een halte rendabel is, dan kan die volgens verkeerswethouder Pieter Litjens (VVD) er op de 'lange termijn' alsnog komen.