Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Oude vleugel Ramses Shaffy in ere hersteld

8 oktober 2014, 21.36 uur · Aangepast 9 oktober 2014, 09.46 uur

De oude vleugel van Ramses Shaffy is weer bespeelbaar gemaakt. De drie meter lange piano was zijn favoriet en stond in zijn huis aan de Rozengracht. De vleugel verdween met wijnvlekken en al in het archief, maar werd gerestaureerd.

Vanavond kan het publiek ook weer van Shaffy's pianoklanken genieten. Tijdens een festival in het Geelvinck Hinlopen Huis wordt de vleugel bespeeld door zanger Daniël Vecht. Daniël heeft er zin in, maar is ook wat kritisch over het instument. 'Het is helemaal niet zo'n supergoede piano. Hij speelt eigenlijk best wel stroef. Maar als je weet dat hij daar iedere dag op zat te improviseren, wakker werd en dan achter zijn piano ging zitten om daarop te spelen, dat is bijzonder'.

De directeur van het Geelvinck Hinlopen Huis, Jurn Buisman, vertelt dat er flink wat aan de vleugel moest gebeuren. Maar na die opknapbeurt is Ramses duidelijk hoorbaar. 'Een heleboel moest er aan gebeuren. Maar hij is weer bespeelbaar, we kunnen het geluid weer laten horen, wat Ramses hier zelf op heeft gespeeld. Ja en daar word je toch weer een beetje gelukkig van', aldus Buisman.