Start van hoofdcontent

Stad

nl

Telegraaf op tabloid doorweekt door champagne

10 oktober 2014, 11.10 uur · Aangepast 10 oktober 2014, 19.28 uur

De Telegraaf verschijnt vanaf vrijdag in een veel kleiner formaat. Donderdagavond presenteerde hoofdredacteur Sjuul Paradijs de eerste, nieuwe krant.

Dat was reden voor de redactie om te proosten en champagne open te trekken. In de nacht van donderdag op vrijdag draaien de persen op volle toeren om de maximale oplage van 800.000 kranten te drukken.

Omringd door medewerkers gaf Paradijs met een druk op de knop het startsein voor het drukken van de mega-oplage. 'De eerste krant die van de persen rolt wordt in de champagne gedoop', aldus de hoofdredacteur. Daarna wordt de nieuwe tabloid feestelijk ten doop gehouden in De Kroon op het Rembrandtplein, vanuit een vrachtwagen in de huiskleuren van de krant, blauw en geel.

Vanochtend werd De Telegraaf gratis uitgedeeld op tien grote NS-stations. Paradijs was erbij op het Centraal Station. Tijdens een vaartocht door de grachten wordt de krant aangeboden aan allerlei prominenten, onder wie burgemeester Eberhard van der Laan, die ook een column heeft in de 'nieuwe' krant.

Moederbedrijf TMG had de overstap al in 2011 geopperd. Tabloid is half zo groot als het oude formaat van De Telegraaf. Het dagblad is de laatste landelijke krant die de overstap maakt. Trouw en AD veranderden in 2005 al naar tabloid. De Volkskrant ging in 2010 over en NRC Handelsblad volgde in 2011.