Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vuurwerkgooiers bekerfinale volgende maand voor rechter

13 oktober 2014, 14.50 uur · Aangepast 15 oktober 2014, 16.34 uur

In november staan 36 verdachten terecht wegens het plegen van openlijk geweld tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle op 20 april in De Kuip.

Het Openbaar Ministerie heeft vorige week de eerste dagvaardingen verstuurd. De rechtbank in Rotterdam heeft 3 dagen voor de behandeling van de zaken uitgetrokken. Op 7 november staan de eerste twaalf terecht.

De wedstrijd moest langdurig worden stilgelegd doordat er vanuit een vak met Ajax-aanhang een grote hoeveelheid vuurwerk op het veld werd gegooid. Ook werden er vernielingen in het vak aangericht. In totaal werden veertig verdachten aangehouden. Eén van hen is minderjarig en zal voor de kinderrechter worden gebracht.

Tegen drie verdachten heeft het OM niet genoeg bewijs kunnen vergaren; zij gaan vrijuit. De verdachten zijn tussen de 18 en 31 jaar oud en komen bijna allemaal uit Noord-Holland. Zij hebben al een stadionverbod gekregen. Tijdens het opsporingsonderzoek heeft de politie foto's van verdachten op internet gezet.

De KNVB heeft Ajax voor de ongeregeldheden bestraft: de club speelt de eerstvolgende uitwedstrijd in de KNVB-beker zonder uitsupporters. De bekerfinale tegen PEC Zwolle verloor Ajax met 5-1.