Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boeing had problemen met hoogtemeter

4 maart 2009, 14.55 uur · Aangepast 5 maart 2009, 15.59 uur

Een defecte hoogtemeter is de hoofdoorzaak van het vliegtuigongeluk van vorige week woensdag.

Dat is de eerste conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die onder leiding staat van Pieter van Vollenhoven. De bemanning zou de storing in eerste instantie niet hebben opgemerkt. Bij het ongeluk met het toestel van Turkish Airlines kwamen negen mensen om het leven. Ook liggen er nog 28 in het ziekenhuis.

Volgens het onderzoek verliep de vlucht van Istanbul naar Amsterdam zonder problemen, tot aan de landing. Op dat moment gaf de hoogtemeter een verkeerde hoogte aan, niet de 1950 voet waarop het vliegtuig zich bevond maar -8 voet. Plotseling gaf de meter een enorm verschil van hoogte. Door de kapotte hoogtemeter denkt de automatische piloot dat het toestel op het punt van landen staat. Daardoor wordt de snelheid in de motoren teruggeschakeld. De bemanning heeft dit te laat in de gaten. Op het laatste moment wordt er nog gas bijgegeven, maar voor het herstel van de vlucht is dit te laat.

Eerder deden verhalen de ronde dat de kerosine op was. Volgens van Vollenhoven is dat onzin. De Reden dat Van Vollenhoven nu al naar buiten komt met resultaten is om vliegtuigbouwer Boeing te waarschuwen. De komende weken wordt er verder onderzoek gedaan. Het vliegtuig wordt aan het eind van deze week geborgen.