Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marathonseizoen geopend op smeltende Jaap Edenbaan

19 oktober 2014, 00.46 uur · Aangepast 19 oktober 2014, 12.17 uur

Jorrit Bergsma en Janneke Ensing zijn het seizoen voor de marathonschaatsers begonnen met een overwinning. Op de Jaap Edenbaan in Oost zegevierden de twee zaterdag solo in de eerste wedstrijd van de KPN Marathon Cup.

Door de hoge temperaturen was het lange tijd twijfelachtig of er gereden kon worden op de onoverdekte baan. Met name in de bocht waar de zon het langst had geschenen was de ijsvloer tot minimale dikte weggesmolten.

Er werd uiteindelijk toch geschaatst. En daarbij bleek dat er aan de verhoudingen binnen het peloton niet veel is veranderd. Alleen heet de overheerser dit seizoen niet BAM, maar A-ware/Fonterra. De in het blauw gestoken ploeg van coach Jillert Anema reed alle andere formaties aan gort. Bergsma nam zelfs twee ronden voorsprong op het peloton, tien man reden de rest ook op één ronde.

'We wilden heel graag vandaag', vertelde de olympisch kampioen op de 10 kilometer. 'De hele ploeg stond op scherp.' Dat bleek, want achter Bergsma legden zijn ploeggenoten Arjan Stroetinga en Ingmar Berga beslag op de plaatsen twee en drie. 'We wilden spektakel bieden voor het publiek en dat is gelukt', stelde Bergsma.

Bij de vrouwen won Ensing ook al solo. De 28-jarige rijdster uit Gieten nam in het laatste deel van de koers de benen en slaagde er met behulp van haar ploeggenotes in een ronde voorsprong te pakken.