Start van hoofdcontent

Politiek

nl

GroenLinks en D66: 'Laat gemeente snel zelf wiet kweken'

22 oktober 2014, 19.34 uur · Aangepast 23 oktober 2014, 22.16 uur

Als het aan GroenLinks en D66 ligt gaat de gemeente zo snel mogelijk zelf wiet telen. Ze vinden het huidige gedoogbeleid hypocriet en voelen zich gesteund door een gerechtelijke uitspraak in Groningen.

De rechter veroordeelde twee wiettelers, maar legde geen straf op. De uitspraak van de rechter is even opmerkelijk als belangrijk. Het zet namelijk de deur open voor andere wiettelers, die zich netjes aan alle regels houden.

Jan Paternotte (D66): 'Wat mij betreft gaan we in Amsterdam eigenlijk hetzelfde doen als ze in Groningen hebben gedaan en een aantal plekken aanwijzen waar wiet geteeld wordt, gereguleerd, goed gecontroleerd, en dat we dan niet zeggen dat het strafbaar is.' 

Onneembare vesting
Amsterdam kan het dan willen, ze moeten eerst langs de bijna onneembare vesting genaamd Ivo Opstelten. Die ziet niets in legalisering van de wietteelt en noemde de uitspraak van de rechter in Groningen verrassend. 

'Ik denk dat we ook vast kunnen stellen dat Ivo Opstelten zo'n beetje de laatste is die nog steeds vindt dat je de teelt niet legaal zou moeten hebben, maar de verkoop wel', vindt Rutger Groot Wassink (GroenLinks). 'Ik denk dat we er nu aan toe moeten dat je als gemeente moet kunnen telen en dat je daardoor betere kwaliteitscontrole hebt.'